Beer unites, also across the AtlanticLa bière fait l’union, également de l’autre côté de l’AtlantiqueBier maakt eendracht, ook over de grote plas

Our original brewer, Leslie, went to the epicenter of the American craft brew scene, got to know the best brewers and was even invited to do a collaboration brew with the largest brewery in Oregon. The brew is based on one of his recipes and is called ‘Gandaland’. At this very moment, it’s available on tap in Portland!

He shares some highlights of his extraordinary beer trip.


Le créateur de L’Arogante, Leslie, revient pour nous sur son voyage dans l’épicentre de la « craft beer scene » américaine. Il y a rencontré les meilleurs brasseurs et a même été invité pour une « collaboration brew » dans la plus grande brasserie d’Oregon avec comme résultat, une bière basée de l’une de ses recettes qui portera le nom de « Gandaland » et qui est actuellement disponible au fût à Portland, en Oregon !


Onze originele brouwer trok naar het Mekka van de Amerikaanse craft beer scene, leerde er de beste brouwers kennen en werd zelfs uitgenodigd voor een collaboration brew met de grootste brouwer van Oregon. Het bier dat gebaseerd is op één van zijn recepten kan momenteel geproefd worden van het vat in Portland en draagt de naam ‘Gandaland’.

Hij deelt een aantal ervaringen van zijn buitengewone biertrip.

Last September, I visited the Northwest of the USA . We stayed at our friends' place for the biggest part of our trip. Evan and Claire Cohan organize beercycling tours in Belgium, the Netherlands, Italy and Oregon.

My whole trip was centered around beer, good beer. Craft beer is still expanding in the United States and I already knew the Pacific Northwest has a vibrant and lively beer scene. In Portland, Bend and Hood River I visited the best breweries. And in Yakima, the capital of hops (with hop farms that are to three times as big as the whole Belgian hop acreage), I went to “hop&brew school". The hop harvest was in full swing, the best time of year to pay a visit! We visited hop farms (the smell of fresh hops!), and the production units where the hop pellets, extracts and lupuline powder are made. Also on the program were interesting lectures on, among other things, hop selection and the latest trends in the world of hops.

En septembre, je me suis rendu dans le Nord-Ouest des États-Unis. On a logé pendant la majorité de notre séjour chez nos amis Evan et Claire Cohan, qui organisent des tours «Beercycling» en Belgique, aux Pays-Bas, en Italie et également en Oregon.

Un seul thème pour mon voyage : la bière, de la bonne bière. La «craft beer scene» est encore en pleine expansion aux États-Unis et le Nord-Ouest en est un bel exemple. A Portland, Bend et Hood River, j’ai visité les meilleures brasseries et à Yakima, capitale du houblon (avec des fermes qui cultivent presque trois fois la superficie de houblon de toute la Belgique), j’ai suivi des cours à la « hop&brew school ». Nous sommes arrivés en pleine récolte du houblon, le meilleur moment de l'année pour une visite. J’ai visité des fermes de houblon,(l'odeur du houblon frais!) mais aussi les unités de production où les pellets de houblon, les extraits et la poudre de lupuline sont fabriqués. J’ai pu participer à plusieurs conférences intéressantes, entre autres sur la sélection de houblon et les dernières tendances dans le monde du houblon. In september heb ik het Noordwesten van de Verenigde Staten bezocht. Het grootste deel van ons verblijf hebben we doorgebracht bij onze vrienden Evan en Claire Cohan, die beercycling tours organiseren in België, Nederland, Italië en Oregon.

Mijn reis stond in het teken van bier, goed bier. Want craft beer is nog steeds aan haar opmars bezig in de Verenigde Staten en de Pacific Northwest is daar een mooi voorbeeld van. In Portland, Bend en Hood River heb ik de beste brouwerijen bezocht en in Yakima, de hopregio bij uitstek met hopboerderijen die tot drie keer het Belgisch hopareaal verbouwen, heb ik de hop&brew school gevolgd. De hopoogst was volop aan de gang, de mooiste tijd van het hopjaar. We bezochten niet enkel hopboerderijen (de geur van verse hop!) maar ook de productie-eenheden waar de hoppellets, de hopextracten en het lupulinepoeder worden gemaakt. Daarnaast waren er interessante voordrachten over ondermeer hopselectie en de nieuwste trends in de hopwereld.

Back in Portland, Bend and Hood River, the brewers of Cascade Brewing, Breakside, Hair of the Dog, Widmer Brothers, Wolves & People, Double Mountain, Sunriver, Crux Fermentation Project and Deschutes received us with open arms. Their openness, passion and sense of community are undoubtedly the main ingredients of the current craft beer success in the region. The result is impressive: quality beers in a wide variety of styles. Of course, most of them are especially known for their sublime IPA's. They are also at the source, right next to ‘hop country’. But in addition, I was amazed by the stouts, sour beers, saisons, white beers, hefeweissen, gose and so on.

I was honored that I could assist Will of Breakside while brewing 'Complete IPA’, a beer that was created especially for the release of a book of the same name by Joshua M. Bernstein.

A Portland, Bend et Hood River, les brasseurs de Cascade Brewing, Breakside, Widmer Brothers, Hair of the Dog, Wolves & people, Sunriver, Double Mountain, Crux Fermentation Project et Deschutes, m’ont reçu à bras ouverts. Leur esprit d’ouverture, la passion et la solidarité sont sans doute les principaux ingrédients du grand succès de la bière artisanale dans cette région. Le résultat est impressionnant : des bières de qualité dans une variété de styles. Bien entendu, ces brasseurs sont surtout connus pour leurs IPA sublimes (normal puisqu’ils se trouvent juste à côté de la source de houblon). Mais j’ai également été surpris d’y découvrir des stouts, des bières acides, des bières de saison, des bières blanches, des hefeweissen, gose et encore bien d’autres … J’ai eu le grand privilège d’assister Will de Breakside à l’occasion du brassage de sa « Complete IPA », une bière qui a été spécialement conçue pour la sortie du livre du même nom par Joshua M. Bernstein. De brouwers van Cascade Brewing, Breakside, Hair of the Dog, Widmer Brothers, Wolves & People, Double Mountain, Sunriver, Crux Fermentation Project en Deschutes hebben ons hartelijk met open armen ontvangen. Hun openheid, passie en samenhorigheid zijn ongetwijfeld de voornaamste ingrediënten van het huidige craft beer succes in de regio. Het resultaat is dan ook indrukwekkend: stuk voor stuk kwaliteitsvolle bieren in uiteenlopende stijlen. Natuurlijk zijn ze vooral gekend voor hun sublieme IPA’s. Ze zitten dan ook bij de bron. Maar daarnaast stond ik versteld van de stouts, zure bieren, saisons, witbieren, hefeweissen en ga zo maar door. Ik was vereerd dat ik bij Breakside mocht assisteren bij het brouwen van ‘Complete IPA’, een bier dat speciaal werd gecreëerd voor de release van het gelijknamige boek van Joshua M. Bernstein.

But the most unforgettable experience was undoubtedly the collaboration brew at Widmer Brothers Brewing Company / Craft Beer Alliance. All thanks to a chance encounter with the enthusiastic Bill Smith, director of operations of the brewery. A cordial conversation at the brewpub of Breakside resulted in the creation of 'Gandaland', a collaboration brew that is based on one of my recipes .

The name is the combination of the Celtic origins of Ghent and Portland. Doug and Tom changed their planning especially to get us to brew a few days before I went back to Belgium. Another example of how beer brings people together, not only in Belgium but also across national borders.
I can’t wait to see those enthusiastic people back so we can share more experiences, knowledge, but especially to have a great time together, in Belgium or in the USA!

Mais l'expérience la plus inoubliable restera sans aucun doute la « collaboration brew » chez Widmer Brothers Brewing Company / Craft Beer Alliance. Tout cela grâce à une rencontre fortuite avec l'enthousiaste Bill Smith, directeur des opérations de la brasserie. Une conversation cordiale au brewpub Breakside a abouti à la création de « Gandaland », basée sur une de mes recettes personnelles dont le nom est la combinaison des origines celtiques de Gand et de Portland. Doug et Tom ont spécialement adapté leur planning pour pouvoir brasser ensemble avant mon retour en Belgique. Une autre preuve que la bière rassemble les gens, non seulement en Belgique mais aussi au-delà de nos frontières.
Je suis impatient de revoir ces gens enthousiastes et de partager encore plus d’expérience, de savoir-faire, mais surtout d’agréables moments ensemble, en Belgique ou aux Etats-Unis ! Maar de meest bijzondere ervaring was ongetwijfeld de collaboration brew bij Widmer Brothers Brewing Company/ Craft Beer Alliance. En dat allemaal dankzij een toevallige ontmoeting met de enthousiaste Bill Smith, director of operations van de brouwerij. Een hartelijk gesprek in de brewpub van Breakside heeft geresulteerd in de creatie van ‘Gandaland’, een collaboration brew die is gebaseerd op één van mijn recepten.

De naam is de combinatie van de Keltische oorsprong van Gent en Portland. Doug and Tom hebben de planning speciaal aangepast om dit nog samen tijdens mijn verblijf te kunnen realiseren. Weer een voorbeeld van hoe bier mensen samen brengt, niet alleen in België maar ook over de landsgrenzen heen…
Ik kijk er al naar uit om deze enthousiaste mensen terug te zien om nog meer kennis, ervaring maar vooral een gezellige tijd samen te delen, in België of in de Verenigde Staten.

Widmer Brothers Brewing About Gandaland Belgian IPA

gandaland

Happy Thursday, Portland! Today we’re tapping Gandaland Belgian IPA, an impromptu collaboration beer between Widmer Brothers and two brewers from L’ Arogante brewery in Ghent, Belgium— Leslie Lambregts and Daniella Provost.

Billy Smith and Doug Rehberg ran into the Belgian brewers while they were out for beers at Breakside Brewing. Within 24 hours, the Widmer Brothers innovation team met with Leslie and started brewing this collaborative interpretation of L’Arogante, the brewery’s flagship hoppy Belgian Blonde, and Gandaland (a combination of the Celtic origins of Ghent and Portland) was born.

Brewed with Belgian pilsner malt and sugar and hopped with Cascade, Eureka, and Simcoe, Gandaland Belgian IPA was keg conditioned with champagne yeast for a rocky head and additional effervescence. The finish is dry and slightly spicy, and the brew comes in at 6.0% ABV and 66 BU.

It’s not every day a chance meeting results in a Belgian IPA. Come down to the pub and give it a try!

Beer & Bite Pairing
Today we’re pairing Gandaland Belgian IPA with a hop-infused crème brulee with preserved lemon.

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