Bier maakt eendracht, ook over de grote plas

Onze originele brouwer trok naar het Mekka van de Amerikaanse craft beer scene, leerde er de beste brouwers kennen en werd zelfs uitgenodigd voor een collaboration brew met de grootste brouwer van Oregon. Het bier dat gebaseerd is op één van zijn recepten kan momenteel geproefd worden van het vat in Portland en draagt de naam ‘Gandaland’.

Hij deelt een aantal ervaringen van zijn buitengewone biertrip.

In september heb ik het Noordwesten van de Verenigde Staten bezocht. Het grootste deel van ons verblijf hebben we doorgebracht bij onze vrienden Evan en Claire Cohan, die beercycling tours organiseren in België, Nederland, Italië en Oregon.

Mijn reis stond in het teken van bier, goed bier. Want craft beer is nog steeds aan haar opmars bezig in de Verenigde Staten en de Pacific Northwest is daar een mooi voorbeeld van. In Portland, Bend en Hood River heb ik de beste brouwerijen bezocht en in Yakima, de hopregio bij uitstek met hopboerderijen die tot drie keer het Belgisch hopareaal verbouwen, heb ik de hop&brew school gevolgd. De hopoogst was volop aan de gang, de mooiste tijd van het hopjaar. We bezochten niet enkel hopboerderijen (de geur van verse hop!) maar ook de productie-eenheden waar de hoppellets, de hopextracten en het lupulinepoeder worden gemaakt. Daarnaast waren er interessante voordrachten over ondermeer hopselectie en de nieuwste trends in de hopwereld.
De brouwers van Cascade Brewing, Breakside, Hair of the Dog, Widmer Brothers, Wolves & People, Double Mountain, Sunriver, Crux Fermentation Project en Deschutes hebben ons hartelijk met open armen ontvangen. Hun openheid, passie en samenhorigheid zijn ongetwijfeld de voornaamste ingrediënten van het huidige craft beer succes in de regio. Het resultaat is dan ook indrukwekkend: stuk voor stuk kwaliteitsvolle bieren in uiteenlopende stijlen. Natuurlijk zijn ze vooral gekend voor hun sublieme IPA’s. Ze zitten dan ook bij de bron. Maar daarnaast stond ik versteld van de stouts, zure bieren, saisons, witbieren, hefeweissen en ga zo maar door. Ik was vereerd dat ik bij Breakside mocht assisteren bij het brouwen van ‘Complete IPA’, een bier dat speciaal werd gecreëerd voor de release van het gelijknamige boek van Joshua M. Bernstein.
Maar de meest bijzondere ervaring was ongetwijfeld de collaboration brew bij Widmer Brothers Brewing Company/ Craft Beer Alliance. En dat allemaal dankzij een toevallige ontmoeting met de enthousiaste Bill Smith, director of operations van de brouwerij. Een hartelijk gesprek in de brewpub van Breakside heeft geresulteerd in de creatie van ‘Gandaland’, een collaboration brew die is gebaseerd op één van mijn recepten.

De naam is de combinatie van de Keltische oorsprong van Gent en Portland. Doug and Tom hebben de planning speciaal aangepast om dit nog samen tijdens mijn verblijf te kunnen realiseren. Weer een voorbeeld van hoe bier mensen samen brengt, niet alleen in België maar ook over de landsgrenzen heen…
Ik kijk er al naar uit om deze enthousiaste mensen terug te zien om nog meer kennis, ervaring maar vooral een gezellige tijd samen te delen, in België of in de Verenigde Staten.

Widmer Brothers Brewing About Gandaland Belgian IPA

gandaland

Happy Thursday, Portland! Today we’re tapping Gandaland Belgian IPA, an impromptu collaboration beer between Widmer Brothers and two brewers from L’ Arogante brewery in Ghent, Belgium— Leslie Lambregts and Daniella Provost.

Billy Smith and Doug Rehberg ran into the Belgian brewers while they were out for beers at Breakside Brewing. Within 24 hours, the Widmer Brothers innovation team met with Leslie and started brewing this collaborative interpretation of L’Arogante, the brewery’s flagship hoppy Belgian Blonde, and Gandaland (a combination of the Celtic origins of Ghent and Portland) was born.

Brewed with Belgian pilsner malt and sugar and hopped with Cascade, Eureka, and Simcoe, Gandaland Belgian IPA was keg conditioned with champagne yeast for a rocky head and additional effervescence. The finish is dry and slightly spicy, and the brew comes in at 6.0% ABV and 66 BU.

It’s not every day a chance meeting results in a Belgian IPA. Come down to the pub and give it a try!

Beer & Bite Pairing
Today we’re pairing Gandaland Belgian IPA with a hop-infused crème brulee with preserved lemon.

Geplaatst in L'Arogante news en getagd met , , , , , , , , , , .