Bier proeven

Bier degusteren is een kunst.
Met enige oefening leer je je zintuigen op scherp zetten en kun je beter genieten van alles wat een goed bier te bieden heeft. We geven je een paar tips om op een andere manier van onze hoppige brouwsels te proeven.

Gezondheid!

Schenken

Alles begint bij het uitschenken van een bier. L’Arogante schenk je idealiter op 6°C in zijn glas, dat speciaal werd geselecteerd om alle hoparoma’s maximaal tot hun recht te laten komen.
Hou je glas schuin en schenk langzaam in. Let erop dat de fles het schuim of het glas niet raakt. Je kunt ervoor kiezen om ongeveer 1 cm bezinksel (onze gist) in de fles te laten. Een kwestie van eigen voorkeur.

Aroma

Ruik onmiddellijk nadat het bier is uitgeschonken. Bepaalde geuren zijn zeer vluchtig en zijn zeer snel verdwenen. Als je echt degusteert, dan mag je even met het glas walsen om de dominante geur op te vangen. Doe dit niet te veel, anders verdwijnen de aroma’s te snel. Enkele snelle snuifjes volstaan om een eerste idee te vormen.

Uiterlijk

Bij het proeven van bier is het belangrijk om de kleur goed te bestuderen: is het bier strogeel, goudgeel of amberkleurig? Hoe helder is het? Glashelder, nevelig of bijna ondoorzichtig? Hoe ziet de schuimkraag er uit: compact, romig, strak of luchtig? Kijk naar het koolzuur in het bier: zitten er veel of weinig belletjes in?

Mondgevoel

Heeft het bier veel body, is het volmondig of eerder een droog bier? Is het doordrinkbaar of voelt het zwaar aan? Voelt het zacht en rond aan of eerder prikkelend?

Smaak

Neem een slok en laat het bier door je mond rollen om er zeker van te zijn dat het alle smaakpapillen prikkelt. De verschillende delen van je tong zijn gevoelig voor

steeds weer andere smaken. Zolang je het bier in de mond houdt, proef je vooral de zoete en zure smaken, pas bij het doorslikken proef je de bitterheid het best. Adem in en uit door de neus, op die manier komt het aroma in contact met de geurprikkels in het reukorgaan. De basissmaken blijven op de tong achter.

Nasmaak

In tegenstelling tot wijn, moet je je slok bier doorslikken om ten volle te kunnen proeven. Komt de nasmaak snel op gang of laat die even op zich wachten? Vloeit hij lang uit of is hij snel verdwenen? Ligt hij in het verlengde van de smaak, of komen er andere smaken naar voor? Hoe bitter, zoet of zuur is de nasmaak? Doet hij alcoholisch aan?

Nu kan je volop genieten van een uitstekend bier!